top of page
shutterstock_267784448 (Large).jpg

קוצב לב ודפיברילטור

בעיות קרדיולוגיות שכיחות

נושאים כללים בקרדיולוגיה

הלב הבריא פועל באופן עצמאי ובתיאום מושלם בין כל חלקיו בזכות קוצב הלב הטבעי שיש לכל אחד מאיתנו (Sinus node) ומערכת ההולכה החשמלית.

 

מתי מושתל קוצב לב?

כאשר קיימת הפרעה באחד המרכיבים של מערכת ההולכה החשמלית בלב, עשויה להיווצר ירידה משמעותית בקצב הלב שיכולה לגרום לחולשה קיצונית, סחרחורות, ועד איבוד הכרה. הטיפול הרפואי  במקרים הללו הינו השתלה של קוצב לב מלאכותי אשר מסדיר את פעולת הלב. השתלה של קוצבי לב מבוצעת החל משנות השישים של המאה העשרים, וכוללת יצירת חלל תת עורי בבית החזה בו מושתל הקוצב, אליו מחוברות אלקטרודות אשר מובלות דרך כלי הדם לחללי הלב.

 

מהו קוצב לב?

בשיטה המקובלת, הקוצב מושתל בבית החזה ואליו מחוברת אלקטרודה אחת אשר מקצבת את העלייה הימנית ואלקטרודה נוספת אשר מקצבת את החדר הימני.  המערכת מנטרת את הדופק באופן רציף, ובמידת הצורך מעבירה לרקמת הלב זרם חשמלי שגורם ללב להתכווץ ולבצע פעילותו, באופן מלאכותי.

קוצב לב

מהו קיצוב פיזיולוגי?

הקיצוב לב היעיל והמדויק ביותר הינו הקיצוב הפיזיולוגי (הטבעי) התחקות אחריו הובילה לפריצת דרך טכנולוגית חדשה המאפשרת השתלה של אלקטרודה ישירות אל תוך מערכת ההולכה החשמלית הטבעית אצל המטופל. מדובר בהשתלת קוצב לב באזור הצרור ע"ש His או בפיצול מרוחק יותר בשם Left Bundle Branch. התוצאה הינה שהקיצוב מחקה את הפעילות הפיזיולוגית של מערכת ההולכה ומשמר את ההתכווצות הטבעית והיעילה של הלב.

מטופלים שעברו השתלת קוצב לב בשיטת הקיצוב הפיזיולוגי מציגים תרשימי אק"ג בעלי מורפולוגיה פיזיולוגית גבוהה יותר, דהיינו- הדומה לתרשים של אדם בריא ללא קוצב. כמו כן תוצאה נוספת של השתלת קוצב זה מסייעת להתכווצות לבבית טובה יותר בבדיקות אקו לב . החשוב  מכל, המטופלים מדווחים על הרגשה כללית טובה יותר.

מהו קוצב ללא אלקטרודות?

 קוצב לב ללא אלקטרודות הנו, קוצב חדש המכונה Micra מדובר בקפסולה זעירה הקטנה ב90% מקוצב רגיל. הקפסולה מושתלת באמצעות צנתור לב דרך וריד המפשעה ישירות לדופן הלב. קוצב הלב Micra מתפקד כיחידת קיצוב עצמאית, ללא צורך בהתקנים נוספים בגוף  וללא צורך באלקטרודות. התוצאה של השתלת קצב לב זה הינה צמצום משמעותי של  היקף הסיבוכים הנגרמים מהשתלת קוצבי לב מסורתיים. כמו כן באמצעות השתלת קוצב לב ללא אלקטרודות, אין עדות חיצונית לכך שהמטופל נושא קוצב לב.

מהו קיצוב תלת לשכתי?

אצל מטופלים עם לב הבריא, כאשר מערכת ההולכה הטבעית של הלב תקינה, שני חדרי הלב מתכווצים בו זמנית. בחלק מהמטופלים הסובלים מאי ספיקת לב קיים חוסר סנכרון בהתכווצות מדורי הלב וירידה משמעותית בתפוקת הלב. במצבים כאלה קיימת אפשרות לסנכרן מחדש את התכווצות חלקי הלב השונים, באמצעות השתלת CRT - Cardiac Resynchronization Therapy. הגירויים החשמליים בשלוש האלקטרודות מתוזמנים היטב באופן שממקסם את התפוקה הלבבית.

 

מהו דפיברילטור אוטומטי?

דום לב (Sudden Cardiac Arrest) מתרחש כתוצאה משיבוש בפעילות החשמלית של הלב הכוללת פרפור חדרים או טכיקרדיה חדרית מהירה, ללא התכווצות לבבית יעילה. השתלת הדפיברילטור  מיועדת למטופלים ששרדו דום לב, או שנמצאים בסיכון גבוה לחוות דום לב. השתלת דפיברילטור מאפשרת באופן רציף לנטר את הפעילות הלבבית ולטפל במידת הצורך בהפרעות קצב מסוכנות של מטופלים. המכשיר מזהה את הפרעת הקצב, בדרך כלל לאחר 1-2 שניות מזיהוי הפרעת פרפור חדרים או טכיקרדיה חדרית מהירה, כתוצאה מכך  המכשיר טוען את עצמו ומשחרר אנרגיה דרך האלקטרודה שנמצאת בחדר הימני.

מכשירי הדפיברילטור האוטומטי החדישים מתוחכמים ויעילים יותר והם מאפשרים טיפול בהפרעות קצב מסוימות על ידי קיצוב מהיר יותר, או שינוי במהירות הקיצוב בין פעימה לפעימה, לעיתים מבלי שהמטופל מרגיש זאת בכלל. במידה והטיפול באמצעות הדפיברילטור הזה נכשל יש מעבר לטיפול אגרסיבי יותר על ידי מתן מכת חשמל בעוצמה גבוהה יותר. השתלת דפיברילטור אוטומטי כטיפול מציל חיים בדום לב- פותח על ידי מישל מירובסקי קרדיולוג ישראלי

מהו ניטור מרחוק?

 מרבית קוצבי הלב והדפיברילטורים החדישים נתמכים במערכות לניטור ביתי. המערכות הללו שואבות באופן אוטומטי ועל בסיס יומי מידע רב מתוך הקוצב או הדפיברילטור המושתל אצל המטופל. המידע כולל מדדים לגבי תקינות המכשיר, הפרעות קצב, ומצב בריאותו של המטופל. כאשר קיימת חריגה או אירוע משמעותי אצל המטופל, מועברת התראה ישירות למערכת הניטור שאליה מקושר הדפיברילטור בבית החולים  או במסגרת אחרת יוצרים קשר עם המטופל ועורכים את הפעולות הנדרשות על מנת לטפל בבעיה.

 

מרום - מרכז רפואי קרדיולוגי  יעוץ אבחון, טרשת עורקים

מרום מרכז רפואי קרדיולוגי קיים משנת 1997, המרכז הרפואי בבעלות ד"ר סילבר חיים קרדיולוג מומחה ובעל ניסיון רב. במרכז צוות רופאים קרדיולוגים מומחים ומובילים, החולקים את הניסיון, הידע והמומחיות לאבחון וטיפול בתחום הקרדיולוגי. במרום מרכז רפואי קרדיולוגי, רופאים קרדיולוגים, מומחים ומקצועיים, בדיקות אבחון קרדיולוגיות באמצעות מכשור רפואי מתקדם. המרכז הרפואי  מרום משלב מקצועיות יחס אישי והקשבה, דבר המאפשר לו להיות ייחודי בתחומו. למרום תפיסה רפואית מתקדמת, ההופכת את הביקור הקרדיולוגי לחוויה רפואית מקצועית, בטוחה ומכבדת. במרום מרכז רפואי קרדיולוגי, נערכות בדיקות לב הכוללות: אקו רגיל, אקו לב במאמץ, ארגומטריה- בדיקת לב במאמץ, אולטרה סאונד עורקי צוואר, הולטר קצב לב והולטר לחץ דם, שרות ייחודי נוסף הינו קרדיוצ'ק לגילוי מוקדם ומניעה של מחלת טרשת העורקים. במרכז רפואי מרום קרדיולוגים מקצועיים ומיומנים וניתנים ייעוצים קרדיולוגיים, מעקב וטיפול ונערכות בדיקות רפואיות בתחומים: אבחון כאבים או לחצים בחזה והפרעות קצב, מניעת מחלות לב וכלי דם, אבחון מוקדם של טרשת עורקים, יעוץ ואבחון לאחר אירועי לב, חולי אי-ספיקת לב, יעוץ ואבחון לפני צנתור, יעוץ ואבחון בבעיות במסתמי הלב, יעוץ קרדיולוגי לילדים, יעוץ ואבחון  בעיות קצב ופרפור פרוזדורים.

 
 

 

bottom of page