פעילות גופנית לאחר אוטם שריר לב
אנשים שעברו התקף לב או מקרה של אוטם שריר הלב, צריכים להתחיל בפעילות גופנית כלשהי מיד עם שחרורם מבית החולים. זה אמנם נשמע מוזר, אבל חזרה לפעילות גופנית בצורה מתונה משפיעה רבות על השיקום מאירוע לב. בדרך כלל ההנחיות לפעילות גופנית אחרי אירוע לב ינתנו בבית החולים, אך חשוב להכיר כמה הנחיות בסיסיות שיש לעמוד בהם.
לפעילות גופנית חשיבות מיוחדת. לאדם שעבר אירוע לב בדרך כלל ניתן להתחיל בפעילות גופנית מתונה מיד לאחר השחרור מבית החולים ועליה הדרגתית עד לחזרה לתפקוד מלא. יש לקבל הדרכה בסיסית כבר בזמן האשפוז או לאחר השחרור מהקרדיולוג המטפל. בכל מקרה, אדם הרוצה לחזור לחדר כושר אחרי אירוע לב, צריך לעבור הערכה רפואית וגם מבחן מאמץ שבודק את פעילות הלב בתנאי מעבדה.
ההנחיה הבסיסית קובעת כי יש להימנע מנייחות; כל כמות של פעילות גופנית עדיפה מאשר כלום, ובעלת יתרון בריאותי. לשם הטבה בריאותית משמעותית, יש לצבור 150 דקות של פעילות בעצימות בינונית-מאומצת, או 75 דקות של פעילות מאומצת, במשך השבוע. ניתן כמובן לשלב בין השתיים. ניתן גם לחלק את הפעילות למנות של 10 דקות לפחות, ועדיף לחלקה גם על פני השבוע. מכיוון שההטבה תלוית מינון, ניתן להכפיל את כמות הפעילות ולקבל יתרונות בריאותיים רבים יותר. הפעילות המומלצת ביותר היא פעילות כגון הליכה, שחיה או רכיבה על אופניים והבחירה הטובה ביותר לאדם תהיה בעצם מה שהוא הכי אוהב לעשות.
כשמדובר בהליכה, ההמלצה הרפואית מדברת על הליכה מומלצת של 10,000 צעדים ביום. ניתן להיעזר במכשיר שנקרא פדומטר – הלא הוא מד צעדים, המחשב את מספר הצעדים שאנחנו מבצעים מדי יום וגם יודע להבדיל בין הליכה ספורדית, שאנו מבצעים נניח במקום העבודה, לבין הליכה מתוכננת ועקבית לשם הליכה.
בהתאם לתנאים בסל הבריאות, "מכבי שירותי בריאות" מציעה למבוטחיה תוכנית שיקום מאורגנת המועברת בשיתוף פעולה עם מכונים שונים ברחבי הארץ. התוכנית כוללת הדרכה לשינוי אורח חיים ומתן הנחיות לפעילות גופנית נכונה, תזונה נכונה וכן סיוע לגמילה מעישון. חולי לב הסובלים מאי ספיקת לב, או כאלה שעברו השתלת דיפיברילטור, זכאים לתשעה חודשים בתוכנית הזו.
מעבר להשלכות הבריאותיות שיש לתוכנית השיקום, קיימות גם השלכות פסיכולוגיות רבות וטובות. ממחקרים עולה כי הצטרפות לתוכנית מסוג זה מחזירה למטופל את האמון בגוף ואף מקצרת את זמן החזרה לתפקוד נורמלי ותקין.