top of page

ארגומטריה, בדיקת לב במאמץ, מבחן מאמץ

מהי בדיקת לב במאמץ ארגומטריה?

בדיקת ארגומטריה המכונה גם בדיקת לב במאמץ או מבחן מאמץ, בודקת את תפקוד הלב במהלך מאמץ. בדיקת הארגומטריה, הלב במאמץ עשויה לחשוף בעיות רפואיות בלב שלא נצפו במנוחה, כיון שבמהלך המאמץ הלב עובד קשה יותר מאשר במנוחה. בדיקת הארגומטריה נערכת על ידי טכנולוג/ית וכוללת, רישום א.ק.ג לבדיקת פעולת הלב במנוחה ובעת מאמץ. במהלך בדיקת הלב במאמץ מחובר הנבדק לרישום א.ק.ג ומבצע מאמץ גופני מבוקר שהולך ומתגבר, לפי פרוטוקול מוגדר. בדיקת הלב במאמץ, ארגומטריה, מתבצעת תוך ניטור של הדופק, לחץ הדם וממצאי רישום ה-א.ק.ג בכל שלבי הבדיקה.  הקרדיולוג קובע את הפרוטוקול לבדיקת המאמץ המתאים ביותר לנבדק, בהתאם למצבו הרפואי והקליני. 

כיצד נערכת בדיקת לב במאמץ?

בדיקת לב במאמץ- ארגומטריה,  היא אחת הבדיקות האפשריות לבדיקת פעילות הלב במאמץ. בדיקת לב  מאמץ נערכת לרוב על הליכון או על אופניים, במהלך הבדיקה נערך רישום של אק"ג, קצב לב ולחץ דם. בדיקת הלב במאמץ, הארגומטריה נערכת על ידי טכנולוג/ית רפואי/ית.

לפני הבדיקה מודבקות אלקטרודות לחזה ולגפיים של הנבדק, לעיתים יש צורך בגילוח נקודתי בחזה. האלקטרודות שעל הנבדק, מחוברות למכשיר אק"ג, ושרוול למדידת לחץ דם מונח סביב זרוע הנבדק. בדיקת הלב במאמץ, הארגומטריה, מתחילה, בהליכה איטית על ההליכון/אופניים, במהלך הבדיקה בהדרגה הקצב מתגבר וגם השיפוע עולה. משך בדיקת הלב במאמץ, הארגומטריה, תלוי בכושר הגופני ובסימפטומים של הנבדקים.

המאמץ בבדיקת הלב במאמץ- הארגומטריה, נמשך עד שהדופק  של הנבדק מגיע לערך המטרה (לפי גיל הנבדק) או עד שמופיעים סימפטומים שאינם מאפשרים המשך בדיקת הלב במאמץ. במידה והנבדק אינו מסוגל לבצע את המאמץ הדרוש בבדיקת הארגומטריה על מנת להגיע לדופק המטרה, הרי שאיכות המבחן במאמץ תיפגע. לאחר סיום המאמץ בעת ביצוע הארגומטריה, הנבדק עובר בבדיקה "לשלב ההתאוששות" ונשאר מחובר למכשיר האק"ג למשך מספר דקות. לאחר סיום בדיקת המאמץ- הארגומטריה הנבדק יישאר בתחום המרכז הרפואי לפחות 20 דקות כדי לוודא שחש בטוב. עם סיום המנוחה הנבדק יוזמן  לחדר הרופא- הקרדיולוג כדי לקבל תשובה של בדיקת הלב במאמץ-הארגומטריה.

מה ניתן לבדוק באמצעות בדיקת לב במאמץ- ארגומטריה?

בדיקת לב במאמץ, ארגומטריה לברור סיבות לכאבים יציבים בחזה, ואבחון מחלת לב כלילית

בעורקים הכלילים המספקים דם ללב עלולה להתפתח טרשת העורקים וכתוצאה מכך  עלולה להיווצר הפרעה בזרימת הדם ללב. אדם הלוקה בטרשת עורקים עלול לסבול מכאבים בחזה במאמץ (תעוקה). מבחן המאמץ- ארגומטריה יכול לסייע להבדיל בין תעוקת לב לכאבים בחזה להבדיל מסיבות אחרות.

 

בדיקת לב במאמץ, ארגומטריה לאבחון הפרעות קצב לב

לעתים הפרעות קצב לב נוטות להופיע בזמן מאמץ בחיים. ניתן לאבחן הפרעת קצב כזו באמצעות בדיקת ארגומטריה הנערכת על גבי הליכון או אופניים, תוך חיבור לא.ק.ג, רישום הפעילות החשמלית של הלב וניטור הדופק ולחץ דם. בדיקת הלב במאמץ מאפשרת לייצר מצבי מאמץ וסטרס ולהיווכח האם למטופל יש פעימות קצב לב מוקדמות או הפרעות קצב משמעותיות. 

 

מעקב אחר חולה עם מחלת לב באמצעות בדיקת לב במאמץ- ארגומטריה

במסגרת מעקב אחר מחלה לב כלילית איסכמית, לאחר אוטם שריר הלב או צנתור טיפולי או לאחר ניתוח מעקפים או מחלה מסתמית ידועה ניתן לבצע בדיקת מאמץ תקופתית לקבל מידע על מצב הלב או על תגובה לטיפול. לחולים במחלת לב כלילית (איסכמית) עם תפקוד תקין או מופחת במידה קלה של חדר שמאל.

 

בדיקת לב במאמץ-ארגומטריה להערכת פעילות גופנית

ארגומטריה , בדיקת לב במאמץ, מודדת את היכולת ואת ההתמודדות של הנבדק בעת ביצוע מאמץ כל זאת תחת ניטור ובקרה של א.ק.ג, לחץ דם ודופק. בדיקת הלב במאמץ חשובה כמניעה וגילוי מוקדם לרבות קבלת מידע רפואי ועל התמודדות הנבדק עם מאמץ ומידע על גורמי סיכון לפני ביצוע מאמץ מסיבי. בדיקת הלב במאמץ- ארגומטריה, מיועדת למתכננים פעילות גופנית בעצימות בינונית או גבוהה, כגון פעילות אירובית אינטנסיבית בבית, בחדר כושר, רכיבת אופניים בשטח, טיולי שטח רגליים בעצימות גבוהה- מומלץ לבצע את בדיקת הארגומטריה אחת לשנתיים.

 

מהם היתרונות וחסרונות בדיקת הלב במאמץ- הארגומטריה? 

בדיקת הלב במאמץ, הארגומטריה מאוד פופולרית כבדיקת סקר  וקלה לביצוע  אך אינה טובה מספיק לגילוי מוקדם של מחלה טרשתית בעורקים הכליליים. בדיקת הארגומטריה, לב במאמץ, אינה מגלה את השלבים המוקדמים של המחלה. לגילוי מוקדם של מחלה טרשתית מומלץ לבצע דופלקס עורקי הצוואר/עורקי הירך. בדיקת ארגומטריה חיובית ( שנמצא ממצא) אינה מעידה בהכרח על קיומה של מחלת לב אצל הנבדק, ובדיקת ארגומטריה שלילית אינה מעידה על היעדר מחלת לב. כל אבחון רפואי, יעשה  על ידי הקרדיולוג, תוך התחשבות במכלול שיקולים ואבחונים קליניים מעבר לממצאי בדיקת הארגומטריה. 

 

מה הם הסיכונים לבדיקת ארגומטריה?

כמו לכל פעולה רפואית גם בבדיקת לב מאמץ -ארגומטריה, יש סיכון לתופעות סיבוכים, אך והסיכונים  הם נדירים. הסיבוכים האפשריים הם, הפרעות קצב לב, הפרעה בזרימת דם ללב (איסכמיה) ולעתים נדירות מאד אוטם שריר הלב (התקף לב). הצוות במרכז רפואי מרום ערוך לטפל בסיבוכים אלו. 

מה הן  ההכנות לבדיקת ארגומטריה?

לנבדקים המקבלים תרופות ללחץ דם או למחלות לב כגון: קרדילוק, נורמיטן, נורמלול, לופרסור יש להתייעץ עם הרופא המפנה, האם לבצע את בדיקת הלב במאמץ- הארגומטריה, עם התרופות או להפסיקן. בדיקת הלב במאמץ, מתבצעת על הליכון/אופניים, ולכן יש להצטייד בנעלי ספורט ומכנסיים נוחות. נבקשכם לא לאכול ארוחה כבדה לפני בדיקת הארגומטריה, אך אין צורך בצום.

 

בדיקת לב במאמץ, ארגומטריה במרום מרכז רפואי קרדיולוגי

בדיקת לב במאמץ, הארגומטריה נערכת  במרום מרכז רפואי קרדיולוגי באמצעות מכשור רפואי משוכלל. בדיקת הארגומטריה  נערכת על ידי  טכנולוגיות/ים המבצעים את הבדיקה במקצועיות ומיומנות רבה. רופאים קרדיולוגים מומחים ללב המפענחים את התשובות. את מרום מרכז רפואי קרדיולוגי מנהל ד"ר סילבר חיים  מומחה בקרדיולוגיה. מתקבלים לבדיקת הארגומטריה מטופלים מקופות החולים מכבי לאומית ומאוחדת וחברי קופת חולים כללית  באופן פרטי. אנו משתדלים לתאם תורים בהתאמה אישית, לתת שרות אדיב ומקצועי ויחס אישי.

 
bottom of page