top of page

שאלות ותשובות לחולה במחלת לב במהלך מגפת הקורונה / ד"ר סילבר חיים קרדיולוג

יש לי מחלת לב, האם אני בסיכון גבוה יותר לחלות ב קורונה- מאשר למישהו שאינו סובל ממחלת לב?

התשובה היא שאינך בסיכון גבוה יותר לחלות כל אחד יכול להידבק במחלת הקורונה. עם זאת, אנשים עם מחלת  לב עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר להיות עם תסמינים קשים יותר של  המחלה. עד כה, מרבית האנשים הסובלים ממחלת הקורונה- סובלים ממחלה נגיפית קלה הכוללת כאב גרון, שיעול, כאבים בגוף, חום, אובדן חוש טעם וריח. אולם ישנם  אנשים המפתחים סיבוכים קשים כגון, דלקת ריאות קשה, כשל נשמתי ולעיתים פגיעה ישירה בשריר הלב.

האם הסיכון לפתח תסמינים חמורים של מחלת הקורונה דומה לכל החולים עם מחלות לב או האם ישנם הבדלים?

הבסיס להידבקות בזיהום זהה לכלל האנשים. ברגע שנגיף הקורונה חודר  לגוף האדם הוא עשוי  לגרום לנזק ישיר לריאות ומעורר תגובה דלקתית אשר גורמת  לעקה (לחץ) על מערכת הלב וכלי הדם בשתי דרכים. ראשית, נגיף הקורונה  מייצר זיהום בריאות, רמות החמצן בדם יורדות. שנית, ההשפעות הדלקתיות של הנגיף עצמו גורמות לירידת לחץ דם. במקרים כאלה על הלב לפעום מהר ועוצמת התכווצות גבוהה יותר ויותר בכדי לספק חמצן לאיברים החיוניים בגוף. מכאן שחולים במחלת לב מורכבת כגון אי ספיקת לב הם בסכנה גדולה יותר.

הקבוצות הבאות נמצאות בסיכון מיוחד לחלות בנגיף הקורונה:

אנשים הסובלים ממצב חיסוני מופחת, כמו חולים שעברו השתלה, חולים בסרטן המטופלים בכימותרפיה או בהקרנות, חולים עם לוקמיה או לימפומה הסובלים  גם ממחלות לב. חולים אלו בסיכון הגדול ביותר להידבק ולחלות כתוצאה מנגיף הקורונה. אנשים קשישים ותשושים וכן נשים בהריון הלוקות במחלות לב וכלי דם. אנשים הסובלים ממחלות  לב, כמו אי ספיקת לב, קרדיומיופתיה מורחבת, צורות מתקדמות של הפרעות קצב. חולים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית  חסימתית עשויים להיות ממוקמים בקטגוריה  של סיכון גבוה. בנוסף אין שום עדות לכך שהנגיף מזהם מכשירים מושתלים כמו קוצבי לב -דפיברילטורים או גורם  לזיהום אנדוקרדיטיס דלקתית אצל אלה הסובלים ממחלות לב מסתמיות.

האם  נגיף  הקורונה יכול לגרום לבעיות לב כמו התקף לב או הפרעות קצב, האם זה נכון?

בהתבסס על ההשפעות הדלקתיות של נגיף הקורונה, ישנם סיכונים תיאורטיים כי הזיהום הנגיפי עלול לגרום לקרע של רובד  טרשת עורקים  הכולל משקעים שומניים בעורקים הכליליים, מה שמוביל לתסמונות כליליות חריפות (התקף לב). אנשים הסובלים מאי נוחות קשה בחזה במהלך תסמינים של נגיף קורונה צריכים להתקשר מייד למגן דוד אדום ולהתפנות לחדר מיון. חשוב לציין שנגיף הקורונה פוגע באופן ישיר בריאות ויכול לגרום לדלקת בשריר הלב או בקרום הלב, כחלק מפגיעה רב  מערכתית. כמו כן מצבים דלקתיים מערכתיים חמורים לרבות מחלת הקורונה עלולים להחמיר הפרעות קצב או לעורר פרפור פרוזדורים אצל אנשים מסוימים ולהחמיר בעיות בתפקוד הלב ובכליות.

 

האם חולי לב הסובלים מסוכרת ו/ או יתר לחץ דם נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בקורונה?

מנתוני  המחלה עולה כי שיעור משמעותי בקרב  האנשים שנדבקו מהקורונה ופיתחו מחלה קשה, סבלו מתחלואה נלווית כמו סוכרת ויתר לחץ דם. הסיבה המדויקת לכך נותרה לא ברורה. ככל הנראה, יתר לחץ דם וגם סוכרת נפוצים באוכלוסייה הכללית, במיוחד בקבוצת הגילאים (מעל 70 שנה). בקבוצה זו התמותה מזיהום הקורונה היא הגבוהה ביותר.

ישנם דיווחים שנגיף הקורונה עלול לגרום לדלקת בשריר הלב או דלקת בקרום הלב. אם חליתי בעבר במחלות אלו  האם אני פגיע יותר להידבק בפעם שנייה?

דווח כי נגיף הקורונה יכול לגרום לדלקת שריר הלב או/ קרום הלב. עם זאת אין שום עדות לכך שאדם שסבל בעבר ממיוקרדיטיס- דלקת בשריר הלב או מפריקרדיטיס- דלקת בקרום הלב נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח אותו סיבוך עם נגיף הקורונה. ידוע כי במקרים מסוימים שאדם חלה  בדלקת שריר הלב בעבר יש אפשרות של הישנות הדלקת. יחד עם זאת, התגובה הדלקתית החריפה הנגרמת על ידי הזיהום עלולה להקשות על תפקוד הלב ולהחריף את הסימפטומים בקרב חולי אי ספיקת לב.

האם אנשים הסובלים ממחלות לב נוטים יותר למות מהדבקות בנגיף הקורונה- מאלו שאינם?

עד כה, גיל מבוגר ונוכחות מצבים בסיסיים - כולל מחלת לב - היו גורמי סיכון למוות. עם זאת, חשוב להדגיש כי מרבית החולים, גם אלו עם מחלות לב בסיסיות, חלו בזיהומים קלים והחלימו באופן מלא.

בחדשות אומרים כי הנפגעים ביותר ממחלת הקורונה הם אוכלוסיית הגיל המבוגר ואנשים עם מחלות רקע. האם אנשים עם מחלות נלוות  גם הם מבוגרים יותר או שזה מתייחס לאנשים בכל גיל?

דוחות שהתקבלו הראו  שמרבית האנשים המתים ממחלת הקורונה היו בני יותר מ -70 שנה וסבלו ממחלות  לב כלי הדם ומחלת ריאות מתקדמות. עם זאת, מרבית האנשים המבוגרים ואנשים הסובלים  מגורמי סיכון ומחלות רקע לפני ההידבקות  בקורונה חלו במחלה נגיפית קלה והבריאו לחלוטין.

אני חולה לב וחושב שנדבקתי בקורונה מתי עלי לפנות לטיפול רפואי?

אם אתם חושבים שחליתם בקורונה, התקשרו  מיד לרופא שלכם או למגן דוד אדום.

יש לי מחלת לב -אני חושב שיש החמרה אך חושש להגיע לחדר מיון?

חשוב מאוד שלא תזניחו ותעקבו גם אחר הסימפטומים של מחלות לב. אם אתם חווים החמרה בכאבים בחזה בזמן פעילות גופנית או כאבים בחזה במנוחה, אם אתם חשים בקוצר נשימה, או אם אתם חווים התעלפות-עליכם להתקשר  מיד למגן דוד אדום. כל חדרי המיון ערוכים לטפל במקרים קרדיאליים בצורה בטוחה ומהירה ללא חשש להדבק בנגיף הקורונה.

דיווחים חדשותיים, במיוחד במדיה החברתית, מדווחים כי תרופות כמו איבופרופן (מה שנקרא תרופות אנטי דלקתיות לא סטרואידליות או NSAID) המשמשות להפחתת חום וטיפול בכאב עלולות להחמיר את ה- מחלת הקורונה.

בהתבסס על מידע זמין כרגע, ארגון הבריאות העולמי (WHO) וסוכנות התרופות האירופית (EMA), הם אינם ממליצים על  מניעת השימוש באיבופרופן. שכן אין כרגע שום הוכחות מדעיות המבססות קשר בין איבופרופן להחמרת קורונה. במקרה של ספק, אנא שאלו את הרופא שלכם אילו תרופות הוא  ממליץ לכם לקחת לטיפול בחום/ או בכאב.

 

אני חולה לב האם עלי לנקוט בצעדים נוספים כדי להקטין את הסיכון שלי  לחלות בקורונה?

עקבו אחר הנחיות  משרד הבריאות וקופות החולים, ישנם דברים שכל אחד צריך לעשות כדי להקטין  את הסיכון. אם אתם סובלים ממחלת  לב, הדברים הבאים חשובים: הימנעו  אנשים חולים, הקפידו על מרחק של שני מטר מאנשים אחרים בכל הזדמנות אפשרית. שטפו ידיים היטב עם סבון ומים חמים לפחות 20 שניות, השתמשו במסכות מגן, הימנעו מלגעת בעיניים, באף ובפה. נקו לעיתים קרובות משטחים נגועים כמו ידיות דלת, ידיות, הגה או מתגי אור, בעזרת חומר חיטוי להסרת הנגיף.

 

האם עלי לשקול בידוד עצמי כדי להימנע מלחלות בנגיף הקורונה?

בידוד עצמי פירושו להישאר בבית ככל האפשר ולהימנע ממגע עם אחרים. אם יש לך תסמינים של חום (טמפרטורה של 37.8 מעלות צלזיוס ומעלה), שיעול או דלקת בחזה, עליך לבודד את עצמך-ולהיוועץ במפגש טלפוני/וירטואלי  עם רופא המשפחה. אם אין לך תסמינים, הימנע ממגע עם כל מי שחולה, גם אם "פשוט יש לך הצטננות קלה" הישארו בבית ככל האפשר, כולל עבודה מהבית אם הדבר אפשרי.

 

האם יש אפשרות שאדבק מקורונה  מחיית המחמד שלי?

אין כרגע שום עדות לכך שבני אדם יכולים להידבק במחלה מחיות בית נפוצות כמו חתולים וכלבים.

 

האם אנשים יכולים להידבק בנגיף הקורונה יותר מפעם אחת?

המחקר הנוכחי מציע כי חסינות לנגיף הקורונה- מתפתחת לאחר הזיהום הראשון, כך שלא ניתן להידבק שוב. יש דוגמאות אחרות לנגיפים, כמו שפעת והצטננות, שניתן להידבק  מהם שוב בגלל האופן שבו הנגיף משתנה לאורך זמן, עדיין לא ידוע האם זה יכול לקרות עם נגיף הקורונה.

 

האם עלי לשנות את המינון של תרופות הניתנות לי עקב בעיה בלב?

מה שברור הוא שהפסקה או שינוי התרופות שלך חייבת להיעשות בתאום עם הרופא שלך, אחרת היא עלולה להיות מסוכנת מאוד ועשויה להחמיר את מצבך הבריאותי. תרופות הניתנות לך יעילות מאוד לאי ספיקת לב ולבקרת לחץ דם גבוה כדי לסייע במניעת התקף לב או שבץ מוחי וכו'. לכן מומלץ רפואית להמשיך ליטול את תרופות כפי שנקבע על ידי הרופא. כל שינוי בטיפול שלך שלא הומלץ על ידי הרופא / הקרדיולוג,  עלול להעמיד אותך בסיכון גבוה יותר להתלקחות מחלת  הלב שלך. אנא קחו את כל התרופות שלכם בדיוק כמו שנקבע, אם יש לכם ספק, אנא צרו קשר עם רופא  המשפחה או הקרדיולוג שלכם.

 

האם עלי לדאוג למחסור בתרופות?

במשרד הבריאות  נעשה הכול בכדי להבטיח שמירה על אספקת התרופות החיוניות. אין סיבה לדאגה. סוכנות התרופות האירופית עוקבת אחר המצב ועד היום לא דיווחה על מחסור בתרופות חיוניות.

האם עלי להמשיך לקבוע  ולבצע בדיקה רפואית על ידי רופא ובדיקות דיאגנוסטיות שנקבעו לי או שמא עלי להימנע מלהגיע למרכזים רפואיים או לבתי חולים?

מומלץ  לפנות לרופא או לקופת החולים שלך או  למכונים הרפואיים ולשאול האם הם פתוחים. מקומות רבים מבטלים פגישות שגרתיות או מנהלים אותן בטלפון או באמצעות צ'אט מקוון וידאו מכל מקום אפשרי. ישנם תנאים מסוימים שבהם ביקורים פנים אל פנים עדיין נדרשים ואסור לפספס ביקור רפואי מבלי להתייעץ תחילה עם היועץ, הרופא, האחות או נותן שירותי בריאות אחר.

האם אני חייב להשתמש במסכת מגן?

קימת הנחיה חד משמעית של משרד הבריאות כי בכל יציאה מהמרחב הפרטי יש חובה להשתמש במסכת מגן, עם זאת  במצבים  רפואיים יוצאי דופן  כגון אי ספיקת לב קשה או מחלה ראתית קשה, המסכה יכולה להגביר את הקושי בנשימה ואז ניתן לשקול  להימנע משימוש במסכת המגן, בכל מקרה כזה מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה.

 

אני מרגיש חרד מאוד, האם יש משהו שאני יכול לעשות כדי להרגיש טוב יותר?

זו תקופה מעוררת חרדה לכולם ואנחנו מספקים טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם אי הוודאות סביב מגפת הקורונה שאיש מאיתנו לא היה מוכן  לה והתפרצה רק לפני מספר חודשים.

אכלו טוב, באופן קבוע ובריא

אוכל בריא מסייע להתמודדות  טובה יותר עם חרדה. מומלץ לאכול דגנים מלאים, פירות וירקות (כל הצבעים) שישפיעו עלכם לטובה ויסייעו בהפחתת רמות החרדה שלכם. ידוע שעוגות, ביסקוויטים ושוקולד הם טעימים, אבל כמויות  הסוכר  אינן מסייעות להתמודדות עם חרדה. מידי פעם  כמות קטנה של אוכל מתוק זה טוב, אבל למעשה אכילת ממתקים יכולה לגרום לך להרגיש פעמים רבות גרוע פסיכולוגית, כך גם בשתיית אלכוהול; שמרו על מינימום. שתו מים, כמו כן שתיית כוס תה או קפה נחמד במקום שקט מועילה באופן מפתיע גם להרגיע מחשבות הגורמות לחרדה.

הקפידו על פעילות גופנית

למרות שכולנו צריכים לשמור על מרחק בטוח זה מזה עכשיו, זה לא אומר שאתם  לא יכולים לצאת בהתאם להנחיות משרד הבריאות. למעשה, יציאה לאור יום תועיל לבריאות הנפש שלכם. מומלץ לבצע תרגילים אירוביים, כגון דילוג עם חבל, דריכה למעלה ולמטה במדרגה נמוכה בליווי מוזיקה, כל אלה הם דוגמאות לתרגיל שאתם יכולים לבצע דבר שיעזור להקל על חרדה.

השתמשו בשיטות וירטואליות לחברות ולקשר עם המשפחה

באמצעות, הנייד, זום או סקייפ. חשוב ליצור קשר אנושי לפחות פעם ביום, כל זאת יאפשר לך לעסוק בצורה פחותה בחרדה שלכם. חשוב לתכנן את השיחות היומיות,  שיחות אלו יאפשרו לכם - לצפות לזה- וישמרו עליכם ועל קשר עם אנשים במשפחתכם ובסביבתכם. תקשורת זו תאפשר לכם לחשוב על אחרים, תוכל להקשיב למה שקורה להם ולהציע תמיכה, ובצורה מפתיעה  תסייע להפחתת החרדה שלכם.

הישארו עסוקים בעבודת המקצועית שלכם או בעבודות שונות בבית

ערכו רשימה של דברים שאתם יכולים לעשות. לדוגמא רוקנו את הארון, נקו את הארון, סדרו מחדש את החדר, עשבו את הגן וכו. אינכם  צריכים לעשות הכול ברשימה, ולא בבת אחת, אבל זה נותן לכם אפשרות לתוכניות נוספות שתוכלו לעשות אותן כשאתם מרגישים חרדה. כל זאת גורם להרגשה טובה וסיפוק כאשר השגתם משהו ברשימה שלכם שהכנתם.

עסקו בפעילות פנאי

האזינו למוזיקה, קראו ספר, פתרו והתמודדו עם תשבצים, סרגו, תפרו, צבעו, ציירו וכדומה, עשו כל אחד מהדברים שאתם נהנים לעשות, אך לרוב אין לכם זמן לעשות. כל דבר שיספק בריחה ממחשבות מחרדות או שיחייב ריכוז, יעזור לכם.

הימנע ממידע שלילי לאורך זמן

האזינו  לחדשות, צפו בחדשות בטלוויזיה או בטלפון, מחשב נייד רק פעם ביום. למרות שכולנו צריכים לדעת את ההנחיות האחרונות בנושא נגיף  הקורונה והבידוד העצמי. החדשות המידע על מחלת הקורונה עשויות לעורר חרדה למי שמאזינים לאורך כל היום. כל מה שאתם צריכים לדעת יהיה זמין בצפייה /קריאה או האזנה אחת לחדשות.

ערכו תרגול הרפיה בעזרת נשימה

התרגיל הפשוט הזה באמת יכול לסייע כשאתם חוששים. שבו או עמדו במצב רגוע (הדקו ושחררו את שריריכם כך שתוכלו להרגיש את ההבדל בין מצב רגוע למתח). התרכזו בנשימה ושאפו עמוק עד לספירה של 5 ונשפו לאט עד לספירה של 10. עשו זאת מספר פעמים, עד שתתחילו להרגיש את החרדה יורדת ושוככת מספיק, כדי שתוכלו לבצע אחת מהפעולות שפורטו למעלה.

bottom of page