נגישות לבעלי תו נכה
ייעוץ וברור קרדיולוגי למבוגרים וילדים
אקו לב במאמץ
מהי בדיקת אקו לב במאמץ?
בדיקת אקו במאמץ בודקת את תפקוד הלב תוך כדי מאמץ ועליה בתצרוכת הדם והחמצן ללב. אקו לב במאמץ הנה בדיקה שבמהלכה נבדק תפקוד הלב באמצעות מכשיר אולטרה סאונד במנוחה ולאחר מאמץ. ההשוואה בין ממצאי הבדיקות מאפשרת לאבחן מחלת לב ולהעריך את חומרתה מדובר בשילוב בין שתי בדיקות הנערכות על ידי טכנולוגים רפואיים הבודקות את תפקוד הלב. הבדיקה כוללת ראשית ביצוע, אקו לב רגיל – בדיקת אולטרה סאונד הבודקת את הלב במנוחה ולאחר מאמץ גופני. בתום הבדיקה נערכת השוואה בין הממצאים הרפואיים המאפשרת לאבחן מחלת לב במידה וקיימת ואת חומרתה. ההשוואה בין ממצאי בדיקת האקו במנוחה, לממצאי בדיקת האקו לב במאמץ, מאפשרת לאבחן מחלת לב מסתמית, וכן מחלת לב טרשתית- מדובר במחלת לב הכוללת טרשת בעורקים הכליליים הגורמת להיצרות בעורקים הכליליים המזינים את שריר הלב. ובהתאם לכך ניתן לקבוע אם קיימים אזורים בשריר הלב שמתכווצים פחות במאמץ המעידים על איסכמיה והצרות בעורקים הכליליים בלב.
באמצעות בדיקת האקו לב במאמץ ניתן לזהות הצרות בעורקים הכליליים הנגרמים כתוצאה מהפרעה משמעותית בזרימת הדם בלבד, כאשר אין מדובר בגילוי מוקדם ומניעה. בשל היצרות בעורקים הכליליים המזינים את הלב נוצרת איסכמיה בלב. האיסכמיה נוצרת עקב חסימה בכלי הדם הכליליים המספקים דם ללב. איסכמיה שאינה מאובחנת ומטופלת עלולה לגרום לתעוקת חזה. כאשר קיימת חסימה או היצרות בכלי הדם המספק דם ללב, תקטן יכולת ההתכווצות של אותו אזור בשריר הלב כמו כן בדיקת הלב במאמץ מאפשרת לגלות עלייה חריגה בלחץ הדם בתוך כלי הדם בריאות ולהעריך באופן מדויק יותר בעיות במסתמי הלב אוב מחלת לב מסתמית. כמו כן בדיקת אקו לב במאמץ מהווה תחליף למיפוי לב עם טליום, אשר מאבחנת הצרויות וחסימות בעורקים הכליליים שמספקים דם ללב.
מה חשיבות בדיקת אקו לב במאמץ?
בדיקת אקו לב במאמץ משלבת מבחן מאמץ ובדיקת אקו לב לפני ומיד לאחר המאמץ. הבדיקה מאפשרת איתור ושינוי תנועתיות דפנות הלב מיד לאחר ביצוע המאמץ. אקו לב במאמץ תקינה יש תנועתיות מוגברת של הדפנות לאחר המאמץ. במידה ומופיעה הפחתה בתנועתיות של שני סגמנטים במאמץ לעומת המצב במנוחה קיים חשד להיצרות משמעותית (מעל 50%) בעורק הכלילי המספק דם לאזורים אלו. בנוסף ניתן להעריך באמצעות הבדיקה את תפקוד מסתמי הלב במנוחה ולאחר מאמץ, וכמו כן למדוד את הלחץ בריאות.
למי מיועדת בדיקת אקו לב במאמץ?
-
לאנשים המתלוננים על כאבים, חולשה בחזה או לסובלים מכאבים בחזה ומקוצר נשימה בעת מאמץ. במקרים אלו מטרת בדיקת האקו לב במאמץ, לבדוק אם הם סובלים מבעיה או הפרעה טרשתית בעורקים הכליליים המספקים דם ללב.
-
לנבדקים בסיכון נמוך לקיום איסכמיה במאמץ ובמבחן מאמץ רגיל שהועלה חשד לקיום איסכמיה במאמץ.
-
במצבים של הפרעות בקצב הלב במאמץ, כאשר תוצאות מבחן המאמץ אינן ברורות או חד משמעיות.
-
לנבדקים עם אק"ג בסיסי אשר אינו מאפשר פירוש והסקת מסקנות מבדיקת מבחן לב במאמץ.
-
לבירור כאבים בחזה שאינם חד משמעיים אצל נבדק עם מחלת לב איסכמית ידועה.
-
לאבחון ומעקב אחר הצרות משמעותית בעורקים הכליליים מעל 70% המספקים דם וחמצן לשריר הלב, בכדי להחליט האם צריך לפתוח את העורק החסום באמצעות צנתור.
-
במצבים של צורך להעריך את היכולת התפקודית של המסתמים בלב במנוחה ובמאמץ- מיועד למטופלים עם בעיות ידועות במסתמים שבלב.
-
ברור קרדיולוגי לפני ניתוחים כלליים - המטרה לבצע בדיקה המעריכה קרדיאלית את מצב הלב של המטופל העומד לערוך ניתוח כללי (שאינו קרדיאלי) מוזמן ומתוכנן.
-
במצבים של מחלות לב הדורשות ברור רפואי- המטרה הנה לקבוע האם יש צורך בטיפול תרופתי בצנתור או בניתוח קרדיאלי.
מה הם ההנחיות לפני ביצוע אקו לב במאמץ?
במידה והנך מקבל תרופות ללחץ דם או למחלת לב כגון, קרדילוק, נורמיטן, נורמלול, לופרסור. יש להתייעץ עם הרופא המפנה, האם לבצע את הבדיקה עם התרופות או להפסיקם. הבדיקה מתבצעת על הליכון, ולכן יש להצטייד בנעלי ספורט ומכנסיים נוחות. לא מומלץ לאכול ארוחה כבדה לפני הבדיקה, אך אין צורך בצום.
כיצד נערכת בדיקת אקו לב במאמץ?
בדיקת אקו לב במאמץ מחולקת לשני שלבי בדיקה:
השלב הראשון של בדיקת אקו לב במאמץ
כולל את בדיקת האקו לב במנוחה באמצעות מכשיר אולטרה סאונד. בשלב המנוחה הטכנולוגית הרפואית מניחה את המתמר כדי לבדוק את מצב הלב המתכווץ במנוחה להערכת תפקוד הלב והמסתמים. התמונה של הלב במנוחה נשמרת בזיכרון של מכשיר האולטרה סאונד.
השלב השני של בדיקת אקו לב במאמץ
של בדיקת האקו במאמץ כולל עריכת בדיקת מאמץ. הנבדק צועד על הליכון משופע במטרה להגיע לדופק המטרה המותאם לכל נבדק אישית בהתאם לגיל מין ומצב רפואי. במהלך בדיקת האקו לב במאמץ הפעילות החשמלית, הדופק ולחץ הדם מנותרים, באמצעות מכשיר האק"ג ומכשיר הלחץ דם על ידי הטכנולוגית. כמו כן עוקבים אחרי תחושתו הפיזית של הנבדק ובודקים שמרגיש טוב, האם יש לו סחרחורת, קוצר נשימה משמעותי או כאבים בחזה. הנבדק מתבקש להמשיך במאמץ עד שהוא מגיע לדופק המטרה. כאשר הנבדק מגיע למהירות הרצויה בדופק המטרה או מגיע לשיא המאמץ שלו, נערכת על ידי הטכנולוגית הרפואית סריקת אקו לב נוספת, באמצעות מתמר האולטרסאונד.
כיצד נערכת בדיקת אקו לב במאמץ באמצעות הזלפת דובוטאמין?
ניתן לבצע בדיקת אקו לב במאמץ דומה באמצעות הזלפת דובוטאמין במקום ביצוע מבחן מאמץ- בבתי חולים.שיטה זו- בדיקת אקו לב במאמץ באמצעות הזלפת דובוטאמין יעילה בנבדקים הלוקים בירידה בתפקוד חדר שמאל לצורך הערכת חיות (VIABILITY) של מקטעי שריר הלב לאחר אוטם לפני החלטה על רוסקולריזציה לאזורים אלו, הערכת איסכמיה באזורים שונים מאזור האוטם, או להערכת חומרת הצרות במסתם האורטלי ובנבדקים עם ליקוי משמעותי בתפקוד חדר שמאל.
מה הם ההנחיות הרפואיות לביצוע בדיקת אקו לב במאמץ?
במהלך בדיקת אקו לב במאמץ, הנבדק מפעיל מאמץ גופני ולכן עשוי לחוש דפיקות לב מואצות, דופק לא סדיר, תחושת חום, יתכן קושי בנשימה. לאנשים שאינם בכושר גופני, הבדיקה עשויה להיות מאמצת וגורמת לאי נוחות פיזית. במהלך בדיקת האקו לב במאמץ יש לדווח לטכנולוגית הרפואית על כל תחושה חריגה מיד כאשר מופיעה, כגון אי נוחות או כאבים בחזה, סחרחורת, חולשה, או כל סיבה אחרת שמקשה על המשך בדיקת האקו לב במאמץ. במקרה חרום ניתן לעצור את בדיקת האקו במאמץ על ידי לחיצה על כפתור חרום, אין לרדת בפתאומיות מההליכון במהלך הבדיקה.
מה קורה לאחר סיום בדיקת האקו לב במאמץ?
לאחר סיום בדיקת האקו לב במאמץ הנבדקים יישארו במרום מרכז רפואי קרדיולוגי לוודא שחשים בטוב, לפחות למשך 30 דקות. במידה והמטופל מרגיש מיחושים בחזה, קוצר נשימה או מרגיש ברע בזמן המנוחה שלאחר הבדיקה, נבקש לדווח מיד לצוות הרפואי במקום. לאחר סיום בדיקת האקו לב במאמץ, הנבדק יכנס לקבל את תוצאות הבדיקה מהקרדיולוג.
כיצד מטפלים בתוצאות בדיקת האקו לב במאמץ?
הרופא קרדיולוג, מומחה למחלות לב מפענח את תוצאות בדיקת האקו לב במאמץ משווה בין בדיקת האקו במאמץ שנעשתה לאחר שהנבדק הגיע לדופק המטרה לתוצאותיה של בדיקת האקו לב שנעשתה במנוחה. לאחר ביצוע הבדיקה הקרדיולוג משוחח עם הנבדק ומוסר לו את סיכום תוצאות הבדיקה בכתב.
מה הן יתרונות בדיקת אקו לב במאמץ?
לבדיקת אקו לב במאמץ רגישות וסגוליות גבוהות יותר ממבחן לב במאמץ (ארגומטריה),ניתן לקבל מידע על האנטומיה והפיזיולוגיה של הלב בביצוע בדיקה אחת. ניתן לבצע את הבדיקה גם כאשר האק"ג הבסיסי אינו מאפשר ביצוע מבחן מאמץ-ארגומטריה. הבדיקה חיצונית ומתבצעת ללא שימוש בקרינה.
מה הן מגבלות בדיקת אקו לב במאמץ?
לבדיקת אקו לב במאמץ, נדרשת מיומנות מקצועית רבה מצד הטכנולוג/ית הרפואי ובנוסף היא תלויה בטיב ההדמיה האקוקרדיוגרפית. בדיקת אקו לב במאמץ איננה מסוגלת לזהות הצרות בעורקים הכליליים אשר אינה גורמת להפרעה בזרימת הדם. הבדיקה אינה מאפשרת גילוי מוקדם של טרשת עורקים, המהווה גורם עיקרי להתקף לב. בדיקת אקו לב תקינה אינה מבטיחה מניעה של התקף לב. לנבדקים בריאים הבדיקה אינה מומלצת כבדיקת סקר, במידת הצורך ניתן לבצע בדיקת ארגומטריה רגילה.
מה הם סימני האזהרה לאחר שהנבדק עזב את המרכז הרפואי מרום?
לאחר שהנבדק עזב את מרום -מרכז רפואי קרדיולוגי, בכל מקרה שהנבדק חש ברע לאחר הבדיקה, במצב של הופעה של כאבים בחזה, חולשה, תחושה של הפרעות קצב, יש להתקשר ל מ. ד.א או מוקד חרום רפואי אחר ולפנות בדחיפות לחדר מיון. אנו מבקשים לידע אותנו על תוצאות הביקור במיון.
בדיקת אקו לב במאמץ במרום מרכז רפואי קרדיולוגי
בדיקת האקו לב במאמץ נערכת במרום מרכז רפואי קרדיולוגי באמצעות מכשור רפואי טכנולוגי משוכלל. בדיקת אקו לב במאמץ מבוצעת על ידי שני טכנולוגים/יות רפואיים המבצעים את הבדיקה במקצועיות ומיומנות רבה יחס אישי. רופאים קרדיולוגים מומחים ללב, מפענחים את תוצאות בדיקת האקו לב במאמץ ומוסרים את התשובה לנבדקים בתום הבדיקה.
במרום מרכז רפואי קרדיולוגי עובדים רופאים קרדיולוגים בכירים ומקצועיים ד"ר סילבר חיים מומחה בקרדיולוגיה, מנהל את מרום מרכז רפואי קרדיולוגי. מתקבלים לבדיקת האקו לב במאמץ מטופלים מקופות החולים מכבי לאומית ומאוחדת וחברי קופת חולים כללית באופן פרטי. אנו משתדלים לתת שרות אדיב ומקצועי לתאם תורים בהתאמה אישית שרות ויחס אישי. במרום מרכז רפואי קרדיולוגי עורכים בדיקות אקו, אקו לב במאמץ, ארגומטריה, אולטרה סאונד עורקי צוואר, הולטר לב והולטר לחץ דם.
התכנים נכתבו ונערכו על ידי ד"ר סילבר חיים קרדיולוג, כול הזכויות שמורות לד"ר סילבר חיים